Vse kar morate vedeti o peskanju na terenu

Peskanje pomeni čiščenje površine s pomočjo abrazivnega sredstva kot je pesek, ki ga pod pritiskom komprimiranega zraka z velikim pospeškom nanašamo na površino. Peskanje na terenu je le ena izmed storitev peskanja, ki ga opravlja vse več namenskih podjetij, ki opravljajo to dejavnosti, saj peskanje na terenu omogoča različne stopnje čiščenja na različnih površinah, predvsem javnih, kot je, na primer, odstranjevanje grafitov.

peskanje na terenu

Načini uporabe peskanja na terenu

Postopek peskanja se lahko uporablja, razen za čiščenje kovinskih površin, tudi za matiranje stekla (vzorci, dekoracije) in za odstranjevanje barv in lakov iz lesa, za poudarjanje letnic lesa (umetno staranje), za odstranjevanje oblog na betonu in čiščenje fasad stavb, če omenimo le nekaj namenov praktične uporabe za peskanje na terenu. Peskanje na terenu se lahko uporablja tudi kot končna obdelava nerjavečih podlag, praktično pa lahko peskamo vse materiale, pri čemer se površine lahko čistijo in/ali pripravljajo za nadaljnjo obdelavo.

Dvojna funkcija peskanja

Peskanje na terenu na površinah tako opravlja dve funkcij, in sicer očisti površino, istočasno pa naredi površino tudi hrapavo. Ta dvojna funkcija se doseže z veliko hitrostjo delcev (peska ali drugega materiala), ki padajo na površino. V odvisnosti od vrste materiala, ki se uporablja za peskanje na terenu, se tako dobi različne oblike hrapavosti, odvisno od namembnosti obdelovalne površine. Tako očiščena in hrapava površina pa omogoča neoporečno osnovo za nanašanje zaščitnih in galvanskih sredstev.

Kaj je potrebno vedeti glede varnosti peskanja na terenu?

Peskanje na terenu pa ima tudi svoje varnostne slabosti, zato je potrebno peskalno mesto in okolico zavarovati, da se nezaščitenim osebam prepreči dostop, varnostno osebje pa mora opazovati atmosferski prah, da se lahko določi območje peskalne cone. Vreme, vlaga, smer vetra in hitrost abrazivne zmesi in vrsta materila, ki se odstranjuje, kakor tudi drugi faktorji, pa določajo velikost peskalne cone. Potrebno je tudi zaporedno testirati ozračje in prilagajati območje cone, če peskanje poteka zunaj, peskanje pa je drugače vedno priporočljivo opravljati v zaprtih avtomatiziranih komorah.