Več o peskanju

Peskanje s sodo

Peskanje je odlična tehnologija za čiščenje!

RAZLIČNE MOŽNOSTI UPORABE PESKANJA S SODO

Peskanje s sodo je postopek  s katerim lahko na varen, ekološki in učinkovit način očistimo praktično vsako površino. Čeprav je peskanje s sodo zelo podobno klasičnemu peskanju, ima pomembne prednosti čiščenja površin brez škodljivih vplivov na osnovni material ali okolje. Peskanje s sodo lahko z lahkoto odstrani madeže olja, barv, oblog, saj, maščob in površinsko korozijo z različnih kovin, plastike in drugih materialov brez da bi pri tem poškodovali osnovno površino. Pri peskanju s sodo se z uporabo stisnjenega zraka usmerja curek sode  na predmet, ki ga čistimo. Strah da bi pri tem poškodovali osnovno površino je odveč, saj  za razliko običajnega peskanja peskanje s sodo ne greje površine in ne povzroča deformacij.

Izvor peskanja

Peskanje s sodo izhaja iz Združenih Držav Amerike, domislili pa so se je njihovi inženirji, ko so se leta 1972 soočali s problemom, kako očistiti in restavrirati kip svobode v New Yorku. Zaradi lokacije in strukture kipa dotedanjih postopkov čiščenja niso smeli uporabiti, saj kip obdaja voda, izdelan pa je iz mehkih bakrenih plošč. Peskanje s sodo se je izkazalo za idealno, saj ni abrazivno in praktično nima vpliva na vodno okolje.

Prednosti peskanja s sodo

Peskanje s sodo ima tako poglavitne prednosti pred klasičnimi oziroma ustaljenimi načini peskanja, saj je soda bikarbona okolju varna in biorazgradljiva, neškodljiva in nestrupena, se ne iskri in je nevnetljiva, prav tako se ne topi v vodi. Je tudi brez vonja, nekorozivna in neabrazivna, odstranjuje plesni in mikrobe ter zavira njihov razvoj. Peskanje s sodo ne zahteva oziroma potrebuje predhodnega razmaščevanja in odstranjevanja tesnil ter ležajev. Peskanje s sodo prav tako ne poškoduje ali deformira osnovnega materiala in je obenem tudi najlažji in najhitrejši način odstranjevanja barv. Pred peskanjem ni potrebno niti zaščititi stekla ali gumijastih delov, je pa peskanje s sodo tudi najlažji in najhitrejši način odstranjevanja plesni in poškodb po požarih, vključno z vonjavami.

Kje vse lahko uporabljamo peskanje s sodo?

Peskanje s sodo lahko uporabljamo za:

 • čiščenje strojev in naprav v industriji,
 • za odstranjevanje barv v ličarstvu,
 • peskanje starodobnih vozil,
 • odstranjevanje grafitov,
 • čiščenje bazenov in vodnih površin,
 • odstranjevanje oznak na asfaltu, betonu, parkiriščih,
 • za čiščenje v prehrambeni industriji, transportnih konstrukcij, vagonov,
 • čiščenje v kemični industriji in po požarih ter poplavah,
 • za čiščenje lesenih pergol in tend, gradbenih strojev, čolnov in jadrnic ter ladij, silosov, rezervoarjev, strojnih delov, tiskarskih stiskalnic, aluminija, nerjavnih jekel, tovornih prikolic, avtomobilskih motorjev, orodij za brizganje plastike, plastičnih materialov, kmetijske mehanizacije, steklenih površin,
 • za obnovo stavb in domov,
 • ter za čiščenje oljnih madežev s cestišč, dovozov, parkirišč, garaž, in še mnogo več.

Peskanje s sodo je priporočljivo zaradi ekoloških in estetskih razlogov.

SERIJSKO IN TERENSKO PESKANJE

Eno izmed najboljših podjetij za peskanje v Sloveniji. Poglej spletno stran za ponudbo in zadnje projekte. Peskanje po Evropi.

Da vam lahko zagotovimo zanimiv obisk, na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z njihovo uporabo, več o njih pa si lahko preberete tukaj.