Več o peskanju

Peskanje starodobnikov

Peskanje je odlična tehnologija za čiščenje!

Pomen peskanja za avtomobilizem

Ko na trg vstopajo novejše, lepše in boljše stvari, se na stare vedno bolj ali manj pozablja. To načeloma velja za skorajda vse stvari, ki si jih lastimo, zato je tudi vedno bolj pomembno, da »stare« stvari ohranjamo pri življenju in s tem prispevamo, da ne bodo nikoli pozabljene. Enako velja za starodobna vozila, katerih sloves počasi že izginja, saj le redki prispevajo k temu, da bi se ohranili, čeprav so tudi starodobna vozila del naše kulturne dediščine, ki jo je potrebno na takšen ali drugačen način zaščititi. Ohranjanje naravne in kulturne dediščine pa ni omejeno samo na državne organe, zelo pomembno vlogo pri tem imajo tudi razna društva, združenja in nevladne organizacije, ki se zavedajo, da je treba delo naših prednikov ohraniti tudi za prihodnost.

Kako poteka peskanje starodobnikov?

Peskanje starodobnikov je eden izmed niza dejavnikov v procesu restavracije, saj so starodobna vozila, ki so predmet restavracije, seveda poškodovana in velikokrat uničena od korozije. Takšna vozila je potrebno detajlno razstaviti in vse vitalne dele očistiti korozije. peskanje starodobnikov Peskanje starodobnikov se opravlja s tehnologijo peskanja, s katero delo očistimo ostankov umazanije, barve in korozije, ter jih pripravimo za nadaljnjo obdelavo. Obdelane dele pa je potrebno takoj po končanem peskanju zaščititi s temeljnim premazom.

Peskanje starodobnikov se torej uporablja za čiščenje površin in kot predpriprava na barvanje pri močno poškodovanih delih. Peskanje pomeni čiščenje površin s pomočjo abrazivnega materija, ki ga pod pritiskom zraka nanašamo na površino. Peskanje starodobnikov koristi temu, da se površina očisti, hkrati pa ostane hrapava, kar predstavlja neoporečno osnovo za nanašanje zaščitnih sredstev. Hrapavost površine pa je odvisna od materialov, ki jih uporabljamo za proces peskanja. Ker korozija ne povzroča zgolj vidnih poškodb, temveč vpliva tudi na čvrstost kovine, se ji poskušamo izogniti tako, da rizične površine premažemo z zaščitnim sredstvom, da pa bi bila zaščita karseda učinkovita, je površine pred tem priporočljivo temeljito pripraviti s peskanjem.

Status starodobnika

Starodobna vozila so del zgodovine, odraz časa oziroma tehnike in tehnologije ter mode časa, v katerem so nastajala in se uporabljala. Z načinom uporabe in materiali ter svojo edinstveno obliko nam dajo vedeti, kakšno je bilo potovanje pred mnogimi leti. Za starodobna vozila se po slovenskih merilih štejejo vsa motorna vozila, ki so starejša od 25 let. Status starodobnika se podeli vozilu, kadar je tehnično vzdrževano in tako ohranjeno, da je skladno z originalno konstrukcijsko obliko in sestavo. Peskanje starodobnikov je eden izmed ključnih faktorjev, ki omogoča popolno restavracijo vozila v skladu z izvirnikom.

SERIJSKO IN TERENSKO PESKANJE

Eno izmed najboljših podjetij za peskanje v Sloveniji. Poglej spletno stran za ponudbo in zadnje projekte. Peskanje po Evropi.

Da vam lahko zagotovimo zanimiv obisk, na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z njihovo uporabo, več o njih pa si lahko preberete tukaj.